Kološvárské zelí
3.12.2011 - 11:01
hz
Ingredience:
Perkelt:
250 g plecka (kotleta bez kosti, krkovice)
2 lžíce sádla
1 cibule
2 lžíce mleté sladké papriky
2 lžičky rajského protlaku
1 rajče
½ lžičky chilli
2 stroužky česneku
sůl
150 g anglické slaniny
1 kg kyselého zelí (nebo sterilovaného)
200 g rýže
2 paprikové klobásy
4 krkovice (kotlety)
200 ml zakysané smetany
sůl
Postup:
Na sádle orestujeme drobně nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme, česnek a maso nakrájené na malé kostičky. Až se krásně opeče, přidáme papriku, chilli (kdo nemá rád ostré nemusí) rajský protlak, nakrájené na plátky rajče, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Mezi tím si uvaříme rýži do poloměkka (může být i s pytlíku). Na druhé pánvi si osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu dozlatova. Přidáme scezené zelí a podusíme (cca10 minut). Pak přidáme předvařenou rýži, hotový perkelt, zakysanou smetanu a vše promícháme. Vezmeme pekáč nebo zapékací mísu a polovinou směsi naplníme zapékací misku, Na směs poklademe na kolečka nakrájenou klobásou, přidáme druhou polovinu směsi a navrch položíme naklepané a osolené vepřové krkovice nebo kotlety. Na začátku mísu nebo pekáč zakryjeme alobalem a pečeme asi 30 minut v troubě na 200°C. Po 30 minutách sundáme alobal a na kotlety vylijeme zakysanou smetanou a ještě asi 20 minut dopékáme. Pokrm je hodně sytý, takže pak už se jen odkutálíte od stolu rovnou na gauč.