Srnčí ragú sv. Huberta

3.12.2011 - 11:00 hz

Ingredience:

1kg srnčího masa

200g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)

2 cibule

4 lžíce rajčatového protlaku

3 lžíce hladké mouky

2 lžičky cukru

½ lžičky citronové kůry

200 ml červeného vína ( nebo3 lžíce brusinkového kompotu)

divoké koření (6 kuliček nového koření, 10 k. celého pepře, 2 bobkový list)

2 kuličky jalovce

¼ lžičky tymiánu

2 lžíce rumu

5 žampiónů

olej

sůl

mletý pepř

Postup:

Srnčí maso zbavíme loje, blan a nakrájíme na kostky. Zeleninu a cibuli očistíme, nakrájíme na plátky a dáme na olej do kastrolu s cukrem, divokým kořením, jalovcem osmahnout dozlatova, přidáme maso, rum, citronovou kůru, tymián, osolíme, opepříme a vše ještě asi 10 minut restujeme. Těsně před koncem přidáme rajčatový protlak, chvíli restujeme, ať ztratí kyselost. Takto připravený základ zalijeme červeným vínem (kdo nechce víno, vmíchá brusinkový kompot) podlijeme vodou a dusíme pod poklicí doměkka (v tlakovém hrnci, máte hotovo asi za 45 minut). Na vedlejší pánvi na másle si osmažíme na plátky nakrájené žampiony, které vložíme do ragú, až když je maso měkké. Když máme maso měkké, zahustíme obyčejnou jíškou, nebo amerikou (studená voda, hladká mouka. Ušlehané do hladkého řídkého těstíčka, bez hrudek). Dochutíme solí, pepřem, popřípadě můžete, kdo má rád kyselejší přidat ocet a cukr. Gurmáni si mohou na talíři na porci ragú položit opečené plátky banánu (oloupaný banán nakrájený na asi 1 cm kolečka a dozlatova na malé lžičce másla opečený). Podáváme s vařeným bramborem, nebo houskovým knedlíkem, ale i bramborové krokety nejsou k zahození.