Japonské srdíčkové špízy Kushiyaki
27.1.2013 - 11:48
1 kg kuřecích srdíček
½ kg žampionů
3 ks barevné papriky
1dcl saké (portské víno,kalvádos)
1dcl kvalitní sójové omáčky
1 PL cukru
2 PL medu
1 KL grilovacího koření
1dcl šťávy s pomeranče
1 PL worcestrové omáčky
olivový olej
sůl
mletý pepř
Nejprve si očistíme a okrájíme srdíčka (zbavíme je tepen). Vložíme do mísy, přidáme cukr, sojovou omáčku, saké, worcester, olej, sůl, pepř a ½ dcl pomerančové šťávy. Vše promícháme a necháme v lednici 2 hodiny odležet. Mezi tím, si nakrájíme na větší kousky žampiony a papriku. Poté střídavě napichujeme na jehlu (srdíčko, paprika, srdíčko, žampion), vždy zakončíme srdíčkem. Jehly si vyskládáme na plech, přelijeme zbytkem šťávy, co nám po srdíčkách zbyla a dáme péct do předem vyhřáté trouby (195°C) asi na 55 minut, až 1 hodinu. Po 12 minutách pečení přilijeme cca 2 dcl vody. Mezi tím si v misce smícháme med, grilovací koření, trochu oleje a zbytek pomerančové šťávy. Na posledních 10 minut pečení touto marinádou srdíčka potřeme. Podáváme s vařeným bramborem, smaženou rýží, čerstvou zeleninou, nebo pouze s bílou bagetou a nějakým dresinkem.