dnešní recept:

Kuřecí bábovka
01

Série 1

1.10.2011 - 19:07 hz

  1. Opečená slanina radost pohledět. Plátky anglické slaniny se při opékání nebudou tak vlnit, když je předtím na chvíli (stačí jen pár minutek) vložíte do mísy se studenou vodou.
  2. Maso vydrží čerstvé i bez ledničky. Nemáte-li na chatě lednici, můžete maso kratší dobu uchovat čerstvé, když ho zabalíte do utěrky namočené v octě nebo ponoříte do octové vody a dobře uzavřete. Pomáhá rovněž, pokud maso obložíte silnou vrstvou nakrájené cibule nebo pokryjete čerstvě natrhanými kopřivami.
  3. Šťavnaté a chutné karbanátky. Chtěli byste z mletého masa připravit zase malinko jiné karbanátky? Tak třeba šťavnatější budou, když do masa (asi 1 kg) přidáte 2 - 3 nahrubo nastrouhané vařené mrkve nebo 1 velký syrový brambor nastrouhaný najemno či 2 cukety. Vyzkoušejte také oddělit žloutky od bílků. Žloutky zamíchejte do mletého masa a z bílků pak ušlehejte tuhý sníh. Ten opatrně přimíchejte do hmoty až úplně naposled, tedy bezprostředně před smažením karbanátků.
  4. Chutnější kuře. Kuře před pečením potřeme olejem nebo máslem s citrónovou šťávou. Po upečení bude maso vláčné a chutnější.
  5. Aby se trojobal nepřilepil na pánev. Při smažení potravin obalených v mouce, ve vejci a strouhance se někdy obal přilepí na pánev a při otáčení se pak trhá. Když do vajíčka na obalování přidáme lžičku bramborové mouky, nebude se obal na pánev lepit.
  6. Upečené maso. Krájíme až za 10 - 15 minut po částečném vychladnutí. Jinak nám z masa vyteče hodně šťávy.
  7. Do mletého masa zkuste dát sýr. Abyste trochu obměnili chuť masových kuliček, přidejte do syrového masa trochu nastrouhaného sýra - nejlepší je parmazán - a pak hmotu zpracujte jako obvykle.
  8. Játra budou chutnější a jemnější. Hovězí a vepřová játra budou obzvlášť chutná, šťavnatá a báječně měkká, když je před smažením neobalíte jako obvykle v mouce či strouhance, ale naložíte alespoň na dvě hodiny do smetany.
  9. Trojobal. Pokud při obalování řízků do vajíček přidáte trochu piva nebo nějakého koňaku, budou řízky nejen lepší, ale také trojobal bude lépe držet.
  10. Jak udit drůbež. Když udíte celé kuře nebo krůtu, přikryjte prsíčka prorostlou nebo obyčejnou slaninou, aby zůstalo maso šťavnaté.
  11. Natě. Při grilování nasypte na uhlí sušené natě tymiánu nebo rozmarýnu. Maso tak získá zajímavou a neobvyklou bylinkovo-kouřovou příchuť.
  12. Nadívání drůbeže. Dříve než budete plnit syrové maso, nádivka musí být úplně vychladlá.
  13. Jemná gulášová polévka. Gulášovou polévku ze sáčku vylepšíme na kostičky nakrájenou cibulí a hrstí anglické slaniny, které podusíme na suché teflonové pánvi. Kromě toho do ní zamícháme ještě před podáváním lžíci zakysané smetany.
  14. Aby byly řízky naprosto dokonalé. Při smažení řízků přidejte do rozehřátého tuku silnější kolečka syrového bramboru, tak se vám nikdy nepřipálí. Aby byly řízky hezky dozlatova vypečené, báječně křupavé a strouhanka z nich neopadávala, nesmíte je před přípravou nechávat dlouho obalené v lednici a při samotném smažení přikrývat pokličkou. Pokud ale do vajíčka na obalování přidáte bílý jogurt (na 1 vejce asi 1 lžičku), strouhanka bude na mase pevně držet.
  15. Před krájením masa elektrickým nožem potřeme ostří česnekem - tak ho snadno ochutíme.
  16. Upečené maso krájíme 10 až 15 minut po vyjmutí z trouby, aby z něj nevytekla šťáva.
  17. Aby strouhanka při smažení řízků neodpadávala, přidáme do našlehaných vajec několik kapek oleje.
  18. Kuře před pečením potřeme olejem nebo máslem s citronovou šťávou. Maso bude vláčné a chutnější.

 

'