"Potaje" - fazolovočočková polévka
16.10.2011 - 17:52 hz
Ingredience:
2 vepřové kosti (po vykostění krkovice)
1 hrnek čočky
1 hrnek černých fazolí
1 Masox
1 lžíce polévkového koření
1 paprika zelená
1 cibule
3 stroužky česneku
1lžíce kečupu či rajského protlaku
olej
1 lžíce Solamylu
ocet
sůl
Postup:
Čočkou a fazole propláchneme a dáme vařit spolu s kostmi, masoxem, polévkovým kořením a stroužkem česneku do 2l studené vody (tlakový hrnec - 40 min., obyčejný hrnec - 70-90min.). Na pánvičce osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, kostičky papriky a plátky česneku, přimícháme kečup nebo protlak, chvíli ještě restujeme, aby protlak ztratil přílišnou kyselost, zředíme 1/2 hrnkem vody. Kosti z luštěnin vyjmeme a obereme maso, do polévky přidáme směs z pánvičky, zahustíme Solamylem rozmíchaným v 1/2 hrnku vody, provaříme, vrátíme kousky masa. Dosolíme podle chuti, přidáme 2 lžíce octu. Polévka, by měla být lehce navinulá.
Potaje [:potahe:] je oblíbená hustá sytá polévka, tradičně se vaří v Latinské Americe a Španělsku