Ledový salát s pomerančem a ořechy
18.10.2011 - 12:41
hz
Ingredience:
1 hlávka ledového salátu
1 velký pomeranč (může být i hroznové víno)
2 dl smetany
ocet (když máme nějaký ovocný, je to noblesnější)
1 lžíce cukru
špetka soli
čerstvě mletý pepř
hrst vlašských ořechů
Postup:
Ledový salát očistíme (stačí svléknout svrchní listy), hlávku rozkrojíme (bývá pevně uzavřená a čistá, listy nemyjeme), pokud je to jinak, rozhodně listy propláchneme. Je potřeba přebytečnou vodu odstředit v salátové odstředivce. Proč? Jednoduše proto, že zálivka ulpí jen na suchém listě. Salát nekrájíme, ale natrháme na kousky a rozhodíme na mísu. Pomeranče oloupeme a nakrájíme na menší kousky a rozhodíme na salát. Smetanu smícháme se lžící cukru, octa, osolíme a dobře prošleháme. Nalijeme na salát a salátovým příborem pěkně zlehka proházíme, až zálivka ulpí na každém kousku. Pro pikantnost chuti opepříme hrubě mletým pepřem a na závěrečné dozdobení použijeme hrubě sekané vlašské ořechy, které krátce opražíme na rozpálené suché pánvi. Chutný salát je na světě.