Kuře po Baskicku
3.12.2011 - 11:02 hz
Ingredience:
1 kuře (naporcujeme na 4-6 kousků)
200 g uzená šunka
150 ml bílého suchého vína
2 ks cibule
6 rajčat
2 stroužky česneku
1 špetka pepře
špetka sušený tymián
špetka bobkový list
hrst petržele
Postup:
Kuře naporcujeme, osolíme a zprudka orestujeme na rozpáleném oleji. Maso pak vyndáme a na oleji osmahneme prolisovaný česnek. Přidáme bylinky: petržel, tymián a bobkový list. Vše necháme na minutku nebo dvě smažit, aby se vůně bylinek rozvinula. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Na cibulku pak vhodíme šunku nakrájenou na kostičky, přidáme nakrájená rajčata, podlijeme bílým vínem. Nakonec vhodíme do hrnce papriky, které jsme si nakrájeli na tenké půlměsíčky. Počkáme, až se rajčata a papriky mírně rozvaří. Na zeleninu vložíme zpět kousky kuřete, přiklopíme a necháme dusit na mírném ohni přibližně 45 minut. Čas od času zamícháme, aby se jídlo nepřipálilo, dolíváme vodu nebo vínko. Hotový pokrm se nezahušťuje, vody tedy málo. Šťáva je dost hustá od rajčat a paprik. Kuře po Baskicku nejlépe chutná s rýží.