dnešní recept:

Kuřecí bábovka
01

Golubce - plněné zelné listy

3.12.2011 - 11:02 hz

Ingredience:

1 hlávka zelí
1kg mletého masa
200 g nevařené rýže
150 g anglické slaniny
1 velký kečup
1 velká cibule
5 stroužků česneku
1 kelímek kysané smetany
pepř
sůl
majoránka

Postup:

Celou hlávku zelí uvaříme ve slané vodě, dokud není možné s listy volně hýbat. Potom vychladlou hlávku rozebereme na jednotlivé listy. Seřízneme košťály. Propláchneme ve vodě syrovou rýži, necháme odkapat a vložíme do mísy. Pak přidáme maso, sůl, pepř, pokrájenou cibuli a ostatní koření, směs propracujeme. Do každého listu dáme 1 až 2 lžíce směsi, zabalíme do balíčků. Srovnáme je na pekáč nebo zapékací mísy. Balíčky zalijeme polovinu lahve kečupu a dolijeme vodou (vývarem). Pečeme pozvolna 60 minut (rýže musí být měkká). Po upečení balíčky vyjmeme, na pánvi osmažíme do zlatova anglickou slaninu, kterou vmícháme do šťávy, přidáme zbytek kečupu a kysanou smetanou. Je ještě jedna varianta: Balíčky vyskládáme do sádlem vymaštěného pekáčku. Dno vyložíme kysaným zelím, které ochutíme cukrem a solí, přidáme 3 lístky bobkového listu. Přidáme na větší kostičky anglickou slaninu a podlijeme vodou (vývarem). Zapékáme přiklopené asi hodinu a poté odkryjeme, dopečeme, aby balíčky měli zlatavou kůrčičku.