dnešní recept:

Kuřecí bábovka
01

Čočková polévka se zelím

3.12.2011 - 11:01 hz

Ingredience:

1 balení čočky

1 sáček kysaného zelí (budeme potřebovat asi 30 dkg)

1 klobása

2 cibule

2 mrkve

2 petržele

5 kuliček nového koření

½ lžičky celého pepře

2 bobkové listy

mletý pepř

sůl

2 lžíce sádla

sušený tymián

ocet podle chuti

Postup: 

Čočku propláchneme a namočíme na několik hodin do studené vody. Potom vodu slijeme, nahradíme čerstvou, přidáme koření pepř a nové koření, bobkový list (použijte čajový zvoneček na sypaný čaj, nebudete muset vybírat kuličky) a čočku zvolna vaříme. K poloměkké čočce přidáme zelí i s nálevem a dále vaříme. Na sádle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, k ní přidáme na půl kolečka nakrájenou klobásu, na drobné kostičky nakrájenou mrkev a petržel (můžete i nahrubo nastrouhat). Vše orestujeme a vlijeme do čočky a vaříme do měkka. Nakonec zahustíme. Dochutíme solí, pepřem a nezapomeneme na špetku tymiánu, který se k čočce výborně hodí. Kdo má raději kyselejší chuť polévky, může přidat pár kapek octa. Ale opatrně, polévka se uleží.