Čočková polévka se zelím
3.12.2011 - 11:01 hz
Ingredience:
1 balení čočky
1 sáček kysaného zelí (budeme potřebovat asi 30 dkg)
1 klobása
2 cibule
2 mrkve
2 petržele
5 kuliček nového koření
½ lžičky celého pepře
2 bobkové listy
mletý pepř
sůl
2 lžíce sádla
sušený tymián
ocet podle chuti
Postup:
Čočku propláchneme a namočíme na několik hodin do studené vody. Potom vodu slijeme, nahradíme čerstvou, přidáme koření pepř a nové koření, bobkový list (použijte čajový zvoneček na sypaný čaj, nebudete muset vybírat kuličky) a čočku zvolna vaříme. K poloměkké čočce přidáme zelí i s nálevem a dále vaříme. Na sádle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, k ní přidáme na půl kolečka nakrájenou klobásu, na drobné kostičky nakrájenou mrkev a petržel (můžete i nahrubo nastrouhat). Vše orestujeme a vlijeme do čočky a vaříme do měkka. Nakonec zahustíme. Dochutíme solí, pepřem a nezapomeneme na špetku tymiánu, který se k čočce výborně hodí. Kdo má raději kyselejší chuť polévky, může přidat pár kapek octa. Ale opatrně, polévka se uleží.