Shrekova polévka
3.12.2011 - 11:01 hz
Ingredience:
1 balíček mraženého špenátu
100 g tvrdého sýru
200 ml smetany
100 ml mléka
3 natvrdo vařená vejce
1 kostka masoxu
30 g másla
2 lžíce hladké mouky
1cibule
5 stroužků česneku
hrst krutonů (na kostičky nasucho opečený chleba nebo jiné pečivo)
špetka muškátového oříšku
sůl
mletý pepř
Postup:
Špenát si rozmrazíme v mikrovlnce, nebo v kastrůlku na malém ohni (při prudkém ohřevu začne prskat). Vhodíme kostku masoxu a hrnek vody. Na másle, usmažíme do zlatova najemno nakrájenou cibulku a vmícháme ji do špenátu. Přidáme utřený česnek. Opatrně přilijeme smetanu (aby se polévka nesrazila). Podle potřeby přilijeme mléko na zředění, případně zahustíme moukou rozmíchanou v trošce mléka. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem. Podáváme s rohlíkovými nebo chlebovými krutony a navrch posypeme nahrubo strouhaným sýrem a na čtvrtky krájeným vejcem.