Polský bigos
3.12.2011 - 11:00 hz
Ingredience:
500 g hlávkového zelí
500 g kyselého zelí
100 ml bílého vína
400 g vepřového masa (plecko, krkovice)
200 g anglické slaniny
300 g uzených klobás
200 g sušených švestek
1 velký rajský protlak
1 hrst sušených hub
bobkový list
sůl
mletý pepř
Postup:
Přes noc si namočíme sušené houby. Hlávkové zelí nakrájíme na nudličky a spaříme horkou vodou v cedníku. Vložíme ho do hrnce, podlijeme vodou, osolíme a dusíme do poloměkka. Pak přidáme scezené kyselé zelí, zalijeme vínem a dále dusíme. Ve druhém hrnci si osmažíme najemno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, na půl kolečka nakrájenou klobásu, nakrájené scezené houby a maso nakrájené na kostičky. Chvíli restujeme, přidáme nakrájené sušené švestky, osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak, zase chvíli restujeme, zalijeme vodou s hub a dusíme do poloměkka. Nakonec nalijeme maso na zelí, promícháme a dusíme doměkka. Můžeme zahustit zásmažkou nebo nastrouhaným syrovým bramborem. Já nezahušťuji. Podáváme s chlebem.