Vesnická velikonoční nádivka
3.12.2011 - 11:00
hz
Ingredience:
½ kg vařené vepřové plece
¼ kg uzeného vařeného masa
¼ litru mléka (nebo zeleninového vývaru)
7 vajec
7 rohlíků (nebo 1 veka)
1miska nasekaných mladých kopřiv
pro chuť další jarní bylinky (petrželka, jarní cibulka, libeček)
sůl
pepř
špetka muškátového oříšku
½ pytlíčku prášku do pečiva (kdo nechce, nemusí)
máslo na vymazání zapékací nádoby
Postup:
Rohlíky si nakrájíme na kostičky. Oddělíme vaječné žloutky od bílků. Žloutky rozšleháme s mlékem a zalijeme pečivo. Necháme vsáknout. Uvařené, vychladlé maso si pokrájíme nadrobno. Všechny bylinky nasekáme. Kopřivy před přípravou nejprve spaříme horkou vodou. Namočené pečivo osolíme, opepříme a vmícháme maso i bylinky. Ušleháme tuhý sníh z bílků a lehce ho vmícháme do připravené nádivky. Zapékací nádobu dobře vymažeme máslem, rovnoměrně rozprostřeme nádivku, na povrch můžeme položit několik plátků másla a předehřáté troubě na 200°C upečeme dozlatova. Je výborná teplá i studená. podáváme k velikonoční huse, nebo kačeně, ale i samotná je mňamka.