Série 1
1.10.2011 - 20:35
hz
- Aby vám sklenice nepopraskala. Když do sklenice vložíte stříbrnou lžičku, můžete do ní nalít i horké nápoje a sklo nepraskne.
- Aby lednice zbytečně nepolykala proud. Chladnička by měla být na suchém a chladném místě. Na teplém se musí vyrovnávat s vyšším rozdílem teplot, což vede ke zvýšení spotřeby. Druhou neméně důležitou zásadou by mělo být pravidelné rozmrazování. Už 1 cm námrazy zvyšuje spotřebu elektřiny o 75 %.
- Sůl do oleje. Chcete-li chladem zkalený olej rychle použít, nasypte do něj špetku soli. Bude zase krásně čirý.
- Plech na pečení. Když pečeme štrůdl nebo jiný moučník z listového těsta, nemusíme plech či formu na pečení vymazat tukem. Stačí je opláchnout studenou vodou.
- Chodí k vám do spíže na návštěvu mravenci? Rozlučte se s nimi ekologicky. Nasypte jim do cesty kmín nebo jedlou sodu. Nelíbí se jim ani prášek do pečiva – otočí se a půjdou raději jinam.
- Aby mléko nezkyslo. Mléko ochráníme před rychlým zkysnutím přidáním špetky soli.
- Odstraňování skvrn po čokoládě. Skvrny po kakau nebo čokoládě se jednoduše odstraňují teplým glycerínem a následným vymytím teplou vodou.
- Na pomazánkovém másle nesmažte. Když dáte pomazánkové máslo na pánev, bude prskat. Má totiž nízký obsah mléčného tuku, zbytek je voda. Ale zase je velmi vhodné na zjemnění omáček, protože má méně kalorií než obyčejné máslo a přesto se postará o plné aroma. A co víc - ochucené pomazánkové máslo dodá omáčce originální příchuť.
- Pár dobrých zásad zmrazování:
- rozlišujeme pokrmy mražené (cca -6°C až -18°C) a chlazené (cca 4°C až 10°C).
- potraviny určené ke zmrazování musí být čerstvé.
- předvařené a tepelně upravené pokrmy musí být před mražením prudce zchlazené - zamezí se množení mikroorganismů.
- nikdy neskladujeme potraviny déle, než je jejich spotřební doba.
- mrazničku si nikdy nepleteme s chladnou spíží nebo sklepem.
- pokrmy v mrazničce označíme štítkem s datem a druhem potravin.
- na balení potravin používáme čistý alobal, mikrotenové sáčky, fólii nebo misky.
- nikdy nepoužíváme kovové, porcelánové, keramické a skleněné nádoby.
- do alobalu balíme maso, drůbež, pečivo a chléb.
- do mikrotenových sáčků balíme maso a předmrazené potraviny.
- z igelitu vytlačíme nebo vysajeme veškerý vzduch a vzduchotěsně uzavřeme.
- námrazu tlustší než 5 mm ihned odmrazujeme.
- zeleninu a ovoce zmrazujeme v dávkách, které potřebujeme na jedno použití, nebo tak, aby se jednotlivé dávky daly lehce odebrat. - Co můžeme mrazit:
- tepelně upravenou zeleninu a maso
- tučné maso jen na krátký čas
- mléčné výrobky
- těstoviny, rýži, knedlíky
- bramborové kaše
- pečivo a moučníky
- ovoce, ovocné šťávy i dřeň - Co nikdy nemrazit !!! :
- hlávkový salát
- syrové brambory
- křen vcelku
- ředkvičky
- syrovou cibuli
- jablka a hrušky
- banány
- kefír
- syrová vejce ve skořápce
- pudink
- pokrmy se škrobovou moučkou - Příprava sklenic. Aby zavařovací sklenice nepraskly, až do nich nalijete horký džem, řádně je vymyjte a předehřejte je - položte na plech s novinami a dejte na 10 minut do středně teplé trouby.
- Označení krabic. Jídlo, které dáváte do mrazáku, nejprve označte. Popisky na umělohmotné krabičky napište voskovou tužkou. Snadno chytá na umělou hmotu a nesetře se.