dnešní recept:

Polský bigos
01

Královská kuřecí stehna

3.12.2011 - 11:00 hz

Ingredience:

4 kuřecí stehna

grilovací koření

3 lžíce másla

2 lžíce oleje

1 lžička červené mleté papriky

Náplň 1:

1 pórek (10 cm)

4 plátky šunky (anglické slaniny)

200 ml mléka

2 vejce

1 rohlík

1 lžička sekané petrželky (pažitky)

1 lžíce másla

sůl

Náplň 2:

50 g tvrdého sýru

4 plátky anglické slaniny

1/2 ks červené papriky

8 koleček suchého salámu (poličan, herkules)

1 cibule

2 vejce

 

Postup:

Nejprve si připravíme nádivku č 1. Rozpustíme lžíci másla a přidáme na drobno krájený pórek a na malé nudličky nakrájenou šunku. Necháme chvíli podusit a odstavíme. Do zchladlého přidáme na malé kostičky nakrájený rohlík, vejce, vlažné mléko, petrželku, osolíme a důkladně promícháme. Pokud máme směs řídkou, můžeme dohustit strouhankou.Nádivka č 2. Očištěnou papriku nakrájíme na malé kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno a obojí smícháme s nastrouhaným sýrem. Přidáme na nudličky nakrájenou slaninu a vmícháme vejce. Osolíme a důkladně promícháme. Plátky salámu skládáme na nádivku.Kuřecí stehna dobře očistíme, opláchneme vodou a necháme okapat. Filetovacím (tenký pružný nůž) nožem nařízneme kapsu (od širší části stehna směrem ke kloubu). A, nebo vrchní část stehna prostě vykostěte úplně. Jde to snadno. Otočíte si stehno tak aby bylo kůží dole, zahýbejte, zjistíte, kde je kloub a od toho místa vedeme řez po kosti. A pak už jen opatrně kost ořežeme i zespodu.  Stehna si osolíme, potřeme olejem, posypeme grilovacím kořením a na střed naplníme připravenou směsí. Uzavřeme a párátky spíchneme, nebo stáhneme nití. Takto připravená stehna vyskládáme do pekáče a dáme péct. Pečeme nejprve v troubě předehřáté na 180 °C asi pět minut a následně asi dvacet minut při nižší teplotě 140 - 150 °C. Na závěr dopečte při 200 °C, aby se kůže vypekla do křupava. Můžete stehna přitom potírat červeným olejem. Ten připravíte tak, že kvalitní papriku rozmícháte v oleji. Tím se olej obarví do červena, ale na potírání pak slijte jenom samotný olej, neboť droboučké kousky mleté papriky by vám na povrchu kuřete zahořely, zčernaly a zhořkly. Podáváme s opečenými brambory, nebo hranolky, ale i bramborovou kaší nic nezkazíte.