Bratislavské vepřové plecko
3.12.2011 - 11:00
hz
Ingredience:
500 g vepřové plece (kýty)
1 větší cibule
1 mrkev
150 g celeru
3 lžíce rajčatového protlaku
200 g hladké mouky (na zahuštění)
100 ml mléka
200 ml smetany
1 lžička citrónové šťávy
2 lžíce sterilizovaného hrášku
2 sterilované okurky
1 masox (vývar)
cukr
sůl
mletý pepř
olej
Postup:
Na oleji osmahneme do světle zlatova nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme osolené maso (pokud chceme zkrátit čas dušení, můžeme nakrájet na menší kusy), to taky ze všech stran opečeme, pozor, nespálíme cibuli, přidáme rajčatový protlak, chvíli restujeme, ať ztratí kyselost, zalijeme vývarem nebo vroucí vodou a dusíme pod pokličkou. Asi po 20 minutách vložíme mrkev a celer. Po uvaření zeleniny, zeleninu vyjmeme a nakrájíme na nudličky, nebo kostičky. Maso dusíme do měkka, podle potřeby přidáváme vodu. Když máme maso měkké, vyjmeme jej a později nakrájíme na porce. Šťávu zahustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě (nebo zásmažkou), přidáme trochu citrónové šťávy a zvolna necháme dobře provařit. Během varu nejprve přidáme nakrájenou zeleninu, sterilovaný hrášek, na kostičky nakrájené okurky, přidáme mléko a nakonec přilijeme smetanu. Provaříme, dochutíme solí a mletým pepřem, popřípadě můžeme okyselit, nebo naopak cukrem dosladit. Maso nakrájíme na plátky a na talíři přeléváme omáčkou. Podáváme s houskovým knedlíkem. Muži co byli na vojně, si určitě na tento oběd rádi vzpomenou.