Masová Terrine

3.12.2011 - 11:00 hz

Ingredience:

700 g mletého libového vepřového masa
150 ml mléka (nebo prochladlý vývar)
1 cibule
2 lžíce solamylu
2 vejce
1/4 lžičky muškátového oříšku
3 stroužky česneku (prolisované)
sůl
pepř
hrst krájené pažitky (možno použít bylinky podle chuti)
100 g šunky v celku
250 g kuřecích prsíček
100 g jater
150 g plátkové slaniny

Postup:

Nejprve si usmažíme do zlatova najemno nakrájenou cibulku a necháme vychladnout. V míse si smícháme prvních 10 surovin ze seznamu. Prsíčka, játra a šunku nakrájíme na kostky 1 - 2 cm, podle vlastní úvahy a vmícháme do těsta. Formu 11 x 26 cm (na biskupský chlebíček, nebo srnčí hřbet) vyložíme plátky slaniny, poté naplníme rovnoměrně masovou směsí a dobře rozetřeme do všech boků. Navrch rozložíme zbylou slaninu. Formu s masovou směsí vložíme do většího pekáče, do kterého jsme přidali asi 1 cm vody, zakryjeme druhým pekáčem, vložíme do trouby zapnuté na minimum (plyn) nebo 130 °C u elektrické. Pečeme 3 až 3,5 hodiny bez otvírání trouby. Terina je hotová, vytéká-li z ní při propíchnutí čirá šťáva. Hotovou terinu necháme ve formě vychladnout, přebytečnou šťávu slijeme a pak uložíme v lednici. Studenou vyklopíme a krájíme na plátky. Maso se podává studené, společně s čerstvou zeleninou a pečivem. Vynikající pochoutka k večernímu vínu s přáteli.