dnešní recept:

Polský bigos
01

Bertova zelňačka

3.12.2011 - 11:00 hz

Ingredience:

1000 ml hovězího vývaru (nebo, kostka masoxu)

1 balíček kysaného zelí (asi 500 g)

150 g slaniny

2 jablka

3 rajčata

1 cibule

1 lžička kmínu

2 lžíce sádla

sůl

mletý pepř

Postup:

Zelí scedíme a podle potřeby propláchneme vodou. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostky. Rajčata si nakrájíme na měsíčky. Slaninu si nakrájíme na větší kousky.Na sádle si krátce osmažíme slaninu, přidáme na jemno nakrájenou cibuli a smažíme, až nám začne zlátnout. Přidáme zelí a krátce jej podusíme. Můžeme, pokud máme rádi kyselejší dolít vodu, kterou jsme slili se zelí. Asi po 5 minutách přidáme jablka, rajčata, kmín, mletý pepř, sůl, vše podlijeme vývarem, nebo vodou (s masoxem) a na mírném stupni dusíme přikryté asi 50 minut. Podle potřeby dolíváme vodou. Polévka se už nijak nezahušťuje. S čerstvým chlebem je báječná.