dnešní recept:

Primátorský gulášek
01

Série 1

1.10.2011 - 20:34 hz

  1. Ostrost křenu pomůže otupit mléko. Příliš ostrý a štiplavý křen bude jemnější, když ho na půl hodiny naložíte do kyselého mléka.
  2. Papírová utěrka zabrání zvlhnutí brambor. Pokud uvařené brambory nepodáváte okamžitě, často se stane, že se v hrnci zapaří a jsou hodně vlhké až nepříjemně mazlavé. Zabráníte tomu docela snadno: jakmile slijete vodu, vložte mezi hrnec a pokličku papírovou kuchyňskou utěrku. Ta pohltí páru a brambory tak zůstanou krásně suché a déle teplé.
  3. Báječné křupavé bramboráky. Do těsta na bramboráky přidejte 1-2 lžičky tvarohu. Zjemníte tak jejich chuť a budou krásně křupavé. Při dochucení nezapomeňte kromě česneku i na majoránku.
  4. Citron zlepšuje stravitelnost hub. Jestliže houby před tepelnou úpravou osolíte a zakapete citronovou šťávou, stanou se lépe stravitelnými.
  5. Jedinečná pomazánka z čočky. Zbyla vám od oběda uvařená čočka a nevíte co s ní? Rozmixujte ji s neochuceným pomazánkovým máslem, 2 - 3 stroužky česneku a lžičkou plnotučné hořčice.
  6. Bramborová kaše 6x jinak.
    * S olivami: asi 75g zelených oliv plněných papričkou nakrájíme na kousky nebo na kolečka a vmícháme do hotové bramborové kaše.
    * S červenou cibulí: červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Krátce osmahneme na rozehřátém oleji nebo je zalijeme horkým olejem a necháme asi 10 minut
       marinovat. Pak cibulku zamícháme do kaše.
    * S kaviárem a křenem: do hladké kaše opatrně přimícháme 1 lžíci červeného kaviáru, 1 lžíci strouhaného křenu ( může být i nakládaný ) a podle chuti najemno posekaný kopr.
    * S citronem a limetkou: v horké vodě důkladně omyjeme jeden menší citrou a jednu limetku. U obou plodů najemno nastrouháme asi polovinu kůry a zamícháme do kaše.
      Nakonec ji dochutíme mletým bílým nebo barevným pepřem.
    *  S pestem a bylinkami: asi 60g piniových jader orestujeme na suché pánvi. Spolu se 2 lžícemi pesta (pesto je pasta z bazalky, česneku, piniových oříšků, olivového oleje a sýru, obvykle parmazánu) je zamícháme do kaše. Kaši ozdobíme bylinkami.
    *  S chilli a česnekem: jeden stroužek česneku prolisujeme. Chilli papričku podélně nařízneme a odstraníme semínka, dužinu nadrobno nakrájíme. Obojí podusíme. Asi 75g  pikantní rajčatové papriky ( ze sklenice ) rozmixujeme a společně s česnekem a chilli zamícháme do kaše.
  7. Luštěniny osolte, až když jsou měkké. Čočku, hrách či fazole je dobré osolit až po uvaření. Proč? Mohlo by se vám totiž stát, že buď je budete muset vařit hodně dlouho, nebo dokonce nezměknou vůbec.
  8. Pikantnější bramborová kaše. Aby bramborová kaše nechutnala stále stejně, chce to občas ji trochu obměnit. Když do ní zamícháte lžičku hořčice nebo trochu najemno nastrouhaného křenu, výsledek bude perfektní.
  9. Jak se dá zachránit připálená rýže?  Pokud se vám povedlo lehce připálit rýži, nezoufejte. Položte na ni krajíc chleba a nepříjemná spálená chuť za chvíli zmizí.
  10. Jak skladovat feferonky. Koupili jste mnohem více feferonek než jste spotřebovali? Zbylé vložte do sklenice, zalijte octem a dobře uzavřené skladujte v ledničce. Tak vydrží do doby, než je budete zase potřebovat.
  11. Květák rychle a bez drobků. Do uzavírací misky udělejte těstíčko z vejce, mouky, soli a mléka a do druhé uzavírací misky nasypte strouhanku. Růžičky v osolené vodě krátce povařeného květáku dejte do první misky a uzavřete, řádně protřepte, potom přeložte květák do druhé misky, uzavřete a řádně protřepte. Květák je obalený bez jakéhokoli nepořádku na lince.
  12. Proti popraskání. Aby například třešně či švestky při zavařování nepopraskaly, propíchnete je a teprve potom je vkládejte do sklenic. Plody tímto způsobem také lépe vstřebají sladký nálev.
  13. Zavěšená cibule. Cibule a česnek se nejlépe skladují zavěšené. Nacpěte je do punčochy a mezi jednotlivými hlavičkami uvažte uzly. Pověste na chladné místo - takhle vám pěkně vydrží.
  14. Skladování rajčat. Rajčata skladujte v lednici jen v případě, že jsou červená. Nízká teplota může proces dozrávání narušit.
  15. Nákup avokáda. Avokádo si vemte do dlaně a mírně zmáčkněte. Pokud se trochu poddá, je právě vhodné ke konzumaci.Pozor na přílišný stisk - vytvořil by otlačeniny.
  16. Kontrola hroznového vína. Při nákupu vína zlehka potřeste hroznem. Bobule by měly zůstat na stopkách. Pokud opadají, víno není čerstvé.
  17. Proti poškození bobulových plodů. Chcete-li uchovat bobulovité plody v co nejlepším stavu, vysypejte je do jedné vrstvy na tácek vyložený papírovými
    ručníky. Odstraňte poškozené a plesnivé bobule a před zchlazením lehce přikryjte dalšími papírovými ručníky.
  18. Co se skořápkami kokosových ořechů. Skořápky nevyhazujte, můžete je využít na servírování různých krekrů a oříšků. Budou originálním doplňkem každé neformální párty.
  19. Domácí bylinkový ocet skvěle chutná. Do suché láhve nalijte bílý ocet a přidejte do něj několik snítek omytých a osušených bylinek (estragon, kopr apod.). Vždy používejte jeden druh a bylinky v něm nechávejte, dokud se ocet nespotřebuje.
  20. Zeleninové saláty ozdobte krutonky. Jednoduchý salát můžete ozvláštnit opečenými krutonky. Z plátků chleba, nejlépe tmavého toustového, si nakrájejte malé kostičky nebo formičkou vytvořte různé tvary a kousky chleba pak opečte dozlatova na rozehřátém olivovém
    oleji. Promíchejte s najemno posekanou petrželkou a přidejte do salátu.
  21. Švestková povidla s octem a skořicí. Zkuste si letos připravit sami oblíbená povidla. Vypeckujte 3 kg vyzrálých švestek, přidejte 500g cukru a 250ml octa. Dochuťte kouskem citrónové kůry a lžičkou mleté skořice. Promíchejte a nechte zakryté utěrkou do druhého dne na chladném místě. Potom ovoce umelte nebo rozmixujte. Zvolna vařte 4-5 hodin. Povidla se nepřipalují, takže je nemusíte ani často míchat.
  22. Jak zachránit sladkou salátovou zálivku. Chtěli jste mít obzvlášť jemný dresink a přidali jste do ní moc cukru? Sladkou chuť neutralizujete přidáním citrónové šťávy a špetky cayenského pepře. Zálivku potom nezapomeňte důkladně promíchat.
  23. Jednoduše oloupané citrusy. Pomeranče a grapefruity půjdou snadněji oloupat, když je předtím asi na 3 minuty vložíte do mísy s vlažnou (rozhodně ne horkou!) vodou.
  24. Sušení hub v troubě. Sušíte-li houby v troubě, nejdříve odkrojte nožičky, protože rády tuhnou. Sušte při nejnižší teplotě a poté uskladněte na suchém místě.
  25. Přebytečné ovoce. Zbylé čerstvé ovoce poduste s cukrem a přendejte do kulaté formy na koláč vyložené alobalem. Po zamrazení je vyndejte z formy, zabalte a uložte zpět do mrazáku. Máte hotovou náplň do koláčů a pájí.
  26. Bazalku si připravíme do zásoby na zimu, když ji nasekáme a promícháme s utřeným česnekem, strouhaným sýrem, solí a olivovým olejem. Směsí naplníme kelímky a necháme zmrznout.

27.  Náhražky zelených pistácií docílíme tím, že nařežeme bílé loupané mandle a v kotlíku se žlutou a zelenou barvou je obarvíme. Do barvy se přidá trochu vody a nasekané mandle se v ní nechají den ležet. Nejsou-li probarvené i uvnitř, tak je ve zbavené vodě navaříme tak, až vsáknou barvu do sebe.
Pak necháme mandle oschnout. Jsou-li správně barveny, pak vypadají jako pravé pistácie.