Marinovaný vepřový bok s hořčično-medovou krustou

3.12.2011 - 11:00 hz

Ingredience:

1kg bůčku (nebo koleno)

3 bobkové listy

5 kuliček nového koření

5 kuliček celého pepře

1cibule

na marinádu:

4 stroužky česneku

1 červená cibule

3 lžíce plnotučné hořčice

2lžíce kremžské hořčice

200 ml světlého piva

¼ lžičky rozmarýnu

sůl

mletý pepř

na krustu:

4 lžíce hrubozrnné hořčice (nebo kremžské)

3 lžíce medu

špetka soli

na dip:

100 g křenu (může být i sterilovaný)

100 g nastrouhaného jablka

200 ml zakysané smetany

1 lžíce brusinkového kompotu

sůl

mletý pepř

Postup:

Bůček si uvaříme do měkka ve vodě s novým kořením, bobkovým listem, celým pepřem, solí a cibulí. Ze všech surovin na marinádu připravíme hustou hmotu, kterou rozmixujeme tyčovým mixerem. Do této marinády vložíme ještě teplý bůček a necháme marinovat minimálně 12(24) hodin. Poté vyndáme s marinády a přendáme na mírně vymaštěný pekáček, (neokapáváme) dáme do trouby a pečeme cca 30 minut na 200°C kombinaci horký vzduch a gril. Po uplynutí doby pečení, kdy nám na mase vznikla taková hezky tmavá slupka, potřeme bůček směsí na krustu a necháme lehce zapéct ještě asi 7-10 minut.Dip(omáčka) si připravíme, že si nastrouháme na jemném struhadle křen a jablka, přidáme zakysanou smetanu, lžíci brusinkového kompotu a dochutíme solí a mletým pepřem. Pokud máte křen hodně pálivý, můžete přidat ještě jednu lžíci brusinek. Podáváme s vařeným bramborem.