Marinovaný vepřový bok s hořčično-medovou krustou
3.12.2011 - 11:00
hz
Ingredience:
1kg bůčku (nebo koleno)
3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček celého pepře
1cibule
na marinádu:
4 stroužky česneku
1 červená cibule
3 lžíce plnotučné hořčice
2lžíce kremžské hořčice
200 ml světlého piva
¼ lžičky rozmarýnu
sůl
mletý pepř
na krustu:
4 lžíce hrubozrnné hořčice (nebo kremžské)
3 lžíce medu
špetka soli
na dip:
100 g křenu (může být i sterilovaný)
100 g nastrouhaného jablka
200 ml zakysané smetany
1 lžíce brusinkového kompotu
sůl
mletý pepř
Postup:
Bůček si uvaříme do měkka ve vodě s novým kořením, bobkovým listem, celým pepřem, solí a cibulí. Ze všech surovin na marinádu připravíme hustou hmotu, kterou rozmixujeme tyčovým mixerem. Do této marinády vložíme ještě teplý bůček a necháme marinovat minimálně 12(24) hodin. Poté vyndáme s marinády a přendáme na mírně vymaštěný pekáček, (neokapáváme) dáme do trouby a pečeme cca 30 minut na 200°C kombinaci horký vzduch a gril. Po uplynutí doby pečení, kdy nám na mase vznikla taková hezky tmavá slupka, potřeme bůček směsí na krustu a necháme lehce zapéct ještě asi 7-10 minut.Dip(omáčka) si připravíme, že si nastrouháme na jemném struhadle křen a jablka, přidáme zakysanou smetanu, lžíci brusinkového kompotu a dochutíme solí a mletým pepřem. Pokud máte křen hodně pálivý, můžete přidat ještě jednu lžíci brusinek. Podáváme s vařeným bramborem.