Voňavá dušená rýže

6.10.2011 - 14:40 hz

 

Ingredience:

2 hrnky rýže

3hrnky vody

20 g sádla

sůl

cibule

1celý badyán  

Postup:

Nejprve propláchneme rýži ve studené vodě abychom ji zbavili nečistot a přebytečného škrobu a necháme na plechu oschnout. V kastrolu rozehřejeme sádlo, vložíme na ně rozkrájenou cibuli a necháme ji krátce osmažit do narůžovělého nádechu. Pak přidáme rýži a restujeme ji do doby než zesklovatí a začne nám v hrnci drhnout o dno(zvuk jako když škrábete něčím po skle). Mezi tím si ve varné konvici uvedeme do varu odměřené množství vody (1:1,5). Rýži zalijeme vařící vodou, osolíme,vhodíme květ badyánu přiklopíme poklicí a  15 minut dusíme v troubě při 200° C. Po vyjmutí z trouby rýži vidličkou provzdušníme(nikdy ne vařechou nebo lžící, mohla by vám vzniknout kaše). Na talíř nabíráme naběračkou namočenou ve vodě aby se rýže na ni nelepila a tvoříme krásné kopečky.