Základní vývar "A"

6.10.2011 - 14:43 hz

Ingredience:

2 kg morkových hovězích kostí 
500 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
1 cibule
2 ČL soli 
10 kuliček nového koření
10 kuliček celého pepře
6 l vody

Postup:

Omyté a nasekané hovězí kosti vložíme do studené vody, uvedeme do varu, osolíme, přidáme celý pepř, cibuli a dále mírně vaříme (doopravdy pomalu jen táhneme) čtyři  hodiny. Var srážíme přiléváním studené vody. Během vaření sbíráme pěnu (sražená bílkovina a krev), aby se vývar nezakalil.Očištěnou, nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu přidáme asi půl hodiny před koncem dokončení, aby se nerozvařila. Hotový vývar procedíme hustým cedníkem a dochutíme.Vývar má být čirý, světlý, mírně nažloutlý, příjemné vůni a chuti. Používá se převážně hnědých polévek. Už je jen na vás co pak do ni vložíte( játrovou rýži, domácí nudle, kapání,sedlinu, svítek)