Základní vývar "B"

6.10.2011 - 14:45 hz

Ingredience:

2 kg vepřových kostí 
500 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
1 cibule
2 ČL soli 
10 kuliček nového koření
10 kuliček celého pepře
6 l vody

Postup:

Omyté a nasekané vepřové kosti vložíme do studené vody, uvedeme do varu, osolíme, přidáme celý pepř, cibuli a dále mírně vaříme minimálně tři hodiny. Na začátku varu sbíráme pěnu (sražená bílkovina a krev).Očištěnou,nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu přidáme asi půl hodiny před koncem dokončení, aby se nerozvařila. Hotový vývar procedíme hustým cedníkem a dochutíme.Vývar je mírně zakalený světlý, mírně nažloutlý, příjemné vůni a chuti.Používá se převážně  do zahušťovaných polévek, omáček.