Ledový salát s pomerančem a ořechy

18.10.2011 - 12:41 hz

Ingredience: 

1 hlávka ledového salátu

1 velký pomeranč (může být i hroznové víno)

2 dl smetany

ocet (když máme nějaký ovocný, je to noblesnější)

1 lžíce cukru

špetka soli

čerstvě mletý pepř

hrst vlašských ořechů

Postup:

Ledový salát očistíme (stačí svléknout svrchní listy), hlávku rozkrojíme (bývá pevně uzavřená a čistá, listy nemyjeme), pokud je to jinak, rozhodně listy propláchneme. Je potřeba přebytečnou vodu odstředit v salátové odstředivce. Proč? Jednoduše proto, že zálivka ulpí jen na suchém listě. Salát nekrájíme, ale natrháme na kousky a rozhodíme na mísu. Pomeranče oloupeme a nakrájíme na menší kousky a rozhodíme na salát. Smetanu smícháme se lžící cukru, octa, osolíme a dobře prošleháme. Nalijeme na salát a salátovým příborem pěkně zlehka proházíme, až zálivka ulpí na každém kousku. Pro pikantnost chuti opepříme hrubě mletým pepřem a na závěrečné dozdobení použijeme hrubě sekané vlašské ořechy, které krátce opražíme na rozpálené suché pánvi. Chutný salát je na světě.