dnešní recept:

Dobrota Lada
01

Zapečené zelí s bramborami a uzeným

20.10.2011 - 12:53 hz

Ingredience:

800 g vařených ve slupce brambor
300 g uzeného vařeného masa (krkovice, plec, bůček)
100 g anglické slaniny

1 lžíce sádla
500 g kysaného zelí
10 kuliček jalovce
sůl

Postup: 

Brambory omyjeme, vložíme do osolené vody, uvaříme téměř doměkka. Brambory slijeme, necháme zchladnout, oloupeme a nakrájíme na 1cm plátky. Uzené maso také nakrájíme na plátky nebo proužky. Troubu předehřejeme na 200°C. Pekáč nebo plech s vyšším okrajem vyložíme plátky slaniny a poklademe polovinou brambor, osolíme, na brambory navrstvíme zelí a posypeme jalovcem. Na zelí rozložíme nakrájené uzené maso a překryjeme zbylými bramborami. Povrch osolíme, přelijeme rozpuštěným sádlem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 25-30 minut, dokud brambory nezezlátnou a zelí není měkké. Potom vyjmeme z trouby, necháme chvíli vychladnout a podáváme.
Tip:Zapékat můžete i plátky syrových brambor, syrové brambory však díky kyselému zelí zůstanou křupavé a úplně nezměknou. Po krátkém zapečení můžete vše zalít smetanou na šlehání a vše dopéct dozlatova. Použijte nejlépe uzený bůček nebo krkovici, tučnější části se pěkně vyškvaří a pokrm je chutnější.