dnešní recept:

Polský bigos
01

Banánová žemlovka

3.12.2011 - 11:02 hz

Ingredience:

5 rohlíků (může být i veka nebo vánočka)
5 banánů
100 g rozinek (předem namočíme v rumu)
2 kelímky smetany (30%)
80 g práškového cukru
1 balení vanilkového cukru
5 vajec
špetka soli
máslo na vymazání formy

Postup

Pekáček si vymažeme máslem a naskládáme na něj nakrájené rohlíky, které pokapeme rumem z rozinek. Na ně poklademe na kolečka nakrájené banány promíchané s rozinkami. Rozšleháme 4 žloutky a jedno celé vejce a polovinou cukru, špetkou soli a jednoho vanilkového cukru. Po vyšlehání do pěny přidáme obě smetany a ještě chvíli šleháme. Tuto směs vylijeme na rohlíky a banány a dáme zapéct do trouby předehřáté na 170°C pečeme 20 min. Mezitím si vyšleháme bílky do hustého sněhu, přidáme do nich zbylý cukr. Po 20 minutách natřeme na předpečenou žemlovku. Pečeme ještě 10 minut do zrůžovění sněhu.