dnešní recept:

Kuřecí bábovka
01

Série 1

2.10.2011 - 20:36 hz


  1. Perfektní míchaná vajíčka ke snídani. Míchaná vajíčka budou vláčnější a jemnější, když na jedno vejce přidáte 1 lžíci minerální vody nebo sodovky. Příjemnou pikantní chuť získáte, když žloutky předem rozmícháte s trochou mléka a špetkou instantní polévky ze sáčku - např.cibulové.
  2. Voňavější alternativa aromatického rumu. Nemáte rádi v moučníku pronikavou vůni rozinek namočených v rumu? Tak zkuste rozinky naložit do Amaretta nebo třešňového likéru.
  3. Aromatická strouhanka. Do hotové strouhanky můžete přidat podle chuti směs sušených bylinek, najemno nastrouhaný parmazán, hrubou sůl a drcený barevný pepř. Potom v ní obalte ryby nebo kuřecí prsíčka.
  4. Ze ztvrdlé hořčice pikantní pochoutka. Zbylou ztvrdlou plnotučnou hořčici rozhodně nevyhazujte, ale pečlivě ji promíchejte se lžičkou citronové, grepové nebo pomerančové šťávy a přidejte i pár kapek olivového oleje. Získáte tak nejen hořčici správné konzistence, ale navíc vylepšíte její chuť. Přidáte-li do hořčice více šťávy z citrusů a ještě špetku mletého pepře a trochu najemno nasekané pažitky,můžete si tak připravit rychlý a pikantní dresink na zeleninový salát nebo grilované maso.
  5. Svěží kytice. Aby řezané květiny rychle nezvadly, vložte do vody nakrájený brambor. Stonky květu s ním ale nesmějí přijít do styku. Kytice pak zůstane čerstvá dvakrát tak dlouho.
  6. Zkuste si udělat smetanový led. Zbude-li vám smetana (ke šlehání i na vaření), nalijte ji do sáčku na výrobu ledových kostek a nechte zmrazit. Na zjemnění omáčky či polévky pak z pytlíku prostě jen vyndáte dvě, tři kostičky. Smetanový led se dá báječně použít i do kávy nebo čaje.
  7. Sůl do oleje. Chcete-li chladem zkalený olej rychle použít, nasypte do něj špetku soli. Bude zase krásně čirý.
  8. Víno pro diabetiky. Do litru bílého přírodního vína dáme 5 snítek rozmarýnu a necháme 14 dní vyluhovat. Užíváme ráno nebo večer polévkovou lžíci. Tento výluh totiž výrazně snižuje hladinu cukru v krvi.
  9. Citrónové šťávy jen kolik potřebujete. Do těsta, na maso nebo do zálivky často stačí jenom pár kapek citrónové šťávy. Kvůli tomu nemusíme pokaždé rozkrajovat nový citron. Do plodu zapíchneme párátko a z otvoru vymačkáme tolik šťávy, kolik zrovna potřebujeme. Zbytek citronu pak zabalíme do fólie a dáme do chladničky.
  10. Trojobal. Pokud při obalování řízků do vajíček přidáte trochu piva nebo nějakého koňaku, budou řízky nejen lepší, ale také trojobal bude lépe držet.
  11. Voňavé koření. Koření si uchová nejdéle svou vůni pouze tehdy, koupíte-li ho vcelku. Zázvor, anýz, hřebíček a nové koření jsou příkladem. Éterické oleje se ztrácejí rychleji, když je koření jemně umleto.
  12. Ochucení čaje. Do právě připraveného čínského zeleného čaje přidejte snítky máty. Získáte osvěžující nápoj v marockém stylu.
  13. Zdobení dortu. Z papíru vystřihněte šablony a rozložte je na dort, který chcete zdobit. Povrch posypte moučkovým cukrem. Pod šablonami se tak objeví vzor.
  14. Chuť bylinek. Nechcete-li, aby v pokrmu zůstaly bylinky, vložte je do balónku na spařování čaje a promíchejte jím jídlo před zhotovením.
  15. Super domácí sójová omáčka. Stačí smíchat 3 díly bílého vína se 7 díly tekutého polévkového koření. Omáčka je výborná a k nerozeznání od kupované.
  16. Jemná gulášová polévka. Gulášovou polévku ze sáčku vylepšíme na kostičky nakrájenou cibulí a hrstí anglické slaniny, které podusíme na suché teflonové pánvi. Kromě toho do ní zamícháme ještě před podáváním lžíci zakysané smetany.
  17. Dvě poznámky o zelených bylinkách. Čerstvé bylinky (petrželka, pažitka, rozmarýn) budou v jídle mnohem více vonět, když je nejprve krátce orestujete na trošce másla nebo pár kapkách olivového oleje. Takto upravené budou báječně chutnat i v zeleninových salátech. Sušené bylinky zase pokapejte olejem a nechte zhruba dvě minuty marinovat. Můžete je potom používat stejně jako čerstvě utržené.
  18. Strouhanka ochucená snadno a rychle. Zbylé rohlíky a housky nakrájejte na plátky, naskládejte na plech a při teplotě 150-160°C je nechte péct. Když pečivo ztvrdne, vložte ho do plastikového sáčku a rozdrťte válečkem. Jemná strouhanka je rychle hotová. Můžete do ní přidat ještě špetku rozdrcených sušených bylinek. Bude pak krásně vonět.
  19. Ledové osvěžení. Plátky citrusového ovoce nechte zmrazit v plastikových sáčcích a zmrzlé přidejte do nápojů.
  20. Přebytečné ovoce. Zbylé čerstvé ovoce poduste s cukrem a přendejte do kulaté formy na koláč vyložené alobalem. Po zamrazení je vyndejte z formy, zabalte a uložte zpět do mrazáku. Máte hotovou náplň do koláčů a pájí.
  21. Výroba sáčků na zdobení. U silného igelitového sáčku odstřihněte růžek a do vzniklého otvoru vložte hubičku.
  22. Červená zelňačka. Zelňačka získá krásně červený odstín, když do ní v závěru varu přimícháte mletou papriku, kterou jste rozmíchali v rozehřátém oleji. Nesmíte ji ovšem připálit ani smažit, zhořkla by.
  23. Skořice a pivo. Už nevíte, jakou obměnu zvolit při úpravě vepřové pečeně? Potřete povrch lehce skořicí a během pečení přelévejte pivem (tmavé zajistí mírně karamelovou příchuť. Vznikne tak chutná křupavá kůrka.
  24. Další využití pomerančových slupek
    Pomerančové slupky jsme se naučili používat různým způsobem. Jedním z méně obvyklých je jejich povaření ve vodě a použití tohoto vývaru k mytí laminátových podlah - stačí pouze přidat jej do vody, se kterou budeme podlahy umývat.  Podlaha bude krásně vonět a bude se i lesknout, protože pomerančová slupka obsahuje trochu pomerančového oleje, který se povařením slupek uvolnil.