- Pudink se vám už nikdy nepřipálí, když hrnec (zejména dno) před vařením vymažete máslem. A navíc bude hladší a vláčnější.
- Extra voňavý jablečný koláč. Když plátky jablek před pečením naložíte na půl hodiny do bílého vína nebo do jablečné šťávy, koláč bude ještě voňavější.
- Sladké pečivo rozmrazujte pomalu. Pokud máte v mrazáku cukroví, ovocné koláče nebo plněné buchty, rozmrazujte je výhradně při pokojové teplotě. Kdybyste je dali třeba do mikrovlnky, vlivem příliš vysoké teploty by pečivo rychle vyschlo, brzy by ztvrdlo a okoralo.
- Voňavější alternativa aromatického rumu. Nemáte rádi v moučníku pronikavou vůni rozinek namočených v rumu? Tak zkuste rozinky naložit do Amaretta nebo třešňového likéru.
- Aby těsto na chleba rychleji vzešlo (vykynulo). Těsto na chleba nebo housky vykyne rychleji, když je postavíte do trouby předehřáté na 50°C nebo na topení. Ovšem pozor, aby nestálo v průvanu, jinak nevykyne.
- Máslový krém vydrží déle. Bohatě zdobené krémové dorty mají sklony se rychle kazit. Proto do máslové náplně přidejte trochu koňaku nebo jiného alkoholu, což celý proces zpomalí.
- O listovém těstu. Nakrájené těsto bude dobře "listovat", když je před tím necháte 20 minut v klidu. Vyválené těsto se nestáhne, když je na několika místech propíchnete vidličkou.
- Rozložte alobal pod pekáč. Pečete-li koláče s hodně šťavnatým ovocem, použijte raději vyšší plech, abyste měli jistotu, že vám šťáva nevyteče do trouby. Pokud takový plech nemáte, dejte do trouby pod něj po krajích zahnutý alobal, který šťávu spolehlivě zachytí. Nebudete potom muset pracně čistit celý vnitřek trouby.
- Vláčnější a jemnější drobenkový koláč. Ještě teplý tvarohový koláč s drobenkou hned po vyjmutí z trouby přelijte několika lžičkami smetany. Tak bude chutnější a vydrží déle čerstvý. Vyjde to i s rozpuštěným máslem.
- Nepovedená poleva se dá napravit. Pokud vám čokoládová poleva na dortovém korpusu nebo jiném moučníku nejde dobře rozetřít, pak koláč na chvíli vložte zpátky do trouby. Potom už polevu snadno rovnoměrně rozetřete.
- Jak správně rozmrazit těsto. Listové těsto rozbalte a jednotlivé plátky rozložte na plech, jinak se přilepí k sobě.
- Mák bude neodolatelně vonět. Pokud máte rádi hodně intenzivní vůni máku v náplních, zkuste ho před mletím nasucho opražit na teflonové pánvi.
- Rychlý a skvělý domácí krokant. 200g cukru pomalu zahřívejte a nechte zkaramelizovat. Potom do cukru zamíchejte 150g nasekaných ořechů. Směs rozetřete na olejem potřený plech, nechte vychladnout a rozdrťte.
- Jak na knedlíky. Bramborové knedlíky se nesrazí, pokud je před rozkrojením propíchneme na několika místech vidličkou tak, aby pára mohla volně uniknout. Ovocné knedlíky budou chutnější,
když do vody, v níž je budeme vařit, přidáme maličko rumu nebo vanilkového cukru. - Plech na pečení. Když pečeme štrůdl nebo jiný moučník z listového těsta, nemusíme plech či formu na pečení vymazat tukem. Stačí je opláchnout studenou vodou.
- Pečení s medem. Při pečení těsta, které bylo oslazeno medem, zvýšíme teplotu pečení přibližně o 15 st. C. Použitím medu pečivo zjemníme, zvláčníme a bude delší dobu jako čerstvé.
- Dlouho křehké. Chléb a pečivo nám vydrží o něco déle čerstvé, když k nim do chlebovky (nebo dózy) vložíme překrojené jablko.
- Ještě šťavnatější máslový moučník. Tip pro mlsné jazýčky: pečete-li moučník z máslového těsta, vyndejte ho zhruba v polovině pečení z trouby a lžičkou do něj nadělejte malé důlky. Do každého důlku vložte vločku vychlazeného másla a plech vložte zpátky do trouby. Koláč bude opravdu báječně šťavnatý a vláčný.
- Zakysaná smetana umí s těstem divy. Pečivo z křehkého těsta bude báječně jemné a nadýchané, když v něm máslo nahradíte buď stejným množstvím, nebo přibližně dvěma třetinami zakysané smetany.
- Krém z přezrálých banánů rychle snězte. Z přezrálých (ale rozhodně ne černých nebo poškozených) banánů můžete udělat dezert. Rozmixujte je a smíchejte s jogurtem. Krém oslaďte medem a posypte sekanými ořechy. A hned se do něj pusťte!
- Jiné palačinky. Nahradíte-li 10 ml (2 čajové lžičky) mouky použité v palačinkovém těstě kakaovým práškem, získáte chutné čokoládové palačinky.
- Zdobení dortu. Z papíru vystřihněte šablony a rozložte je na dort, který chcete zdobit. Povrch posypte moučkovým cukrem. Pod šablonami se tak objeví vzor.
- Využití zbytků těsta. Malé zbytky lístkového těsta potřete olejem a doprostřed dejte lžíci ovoce. Rohy přiložte k sobě a přimáčkněte, aby vznikl zvlněný okraj. Pečte dozlatova.
- Chuť vanilky. Chcete-li získat opravdu silnou chuť z celé vanilky, použijte z lusku jen malá, olejnatá semínka. Rozkrojte jej podélně ostrým nožem a semínka přidejte přímo do sladkých pokrmů.
- Vylepšení struktury. Čokoládová poleva nebo smetanová omáčka bude jemná, hladká a lesklá, když do ní vešleháte žloutek.
- Šlehání bílků. Bílky vyndejte z lednice asi hodinu před použitím, protože se nejlépe našlehají při pokojové teplotě.
- Cukrová poleva, která se zaručeně povede. Ušleháme 1bílek se 150g moučkového cukru, který dvakrát prosejeme. Aby se poleva z moučníku neloupala a příliš rychle netuhla, přidáme do ní 2 kapky oleje či citronové šťávy.
- Švestková povidla s octem a skořicí. Zkuste si letos připravit sami oblíbená povidla. Vypeckujte 3 kg vyzrálých švestek, přidejte 500g cukru a 250ml octa. Dochuťte kouskem citrónové kůry a lžičkou mleté skořice. Promíchejte a nechte zakryté utěrkou do druhého dne na chladném místě. Potom ovoce umelte nebo rozmixujte. Zvolna vařte 4-5 hodin. Povidla se nepřipalují, takže je nemusíte ani často míchat.
- Odpalované těsto se lépe rozetře. Pokud chcete péct řezy z odpalovaného těsta, je dobré si stěrku na roztírání těsta nejdříve namočit ve studené vodě. Odpalované těsto se pak na ni nelepí a dobře se rozetře.
- Báječně lesklá bílá poleva. Když moučkový cukr rozmícháte s mlékem a ne s vodou, poleva bude sněhově bílá a krásně lesklá.
- Chutnější maková náplň do buchet. Maková náplň získá zajímavou chuť, když do ní přidáte 2-3 lžíce jablečných povidel.
- Rychlé originální drobné keksy. Korpusy z křehkého, ale také piškotového těsta není snadné opravdu pečlivě rozkrojit. Zkuste drobný, ale osvědčený trik. Hranou nože si naznačte řez a okolo celého korpusu obtočte pevnou, nejlépe režnou nit. Oba konce potom překřižte a utáhněte. Korpus tak bezpečně přepůlíte a můžete začít plnit a zdobit.
- Rychlý rafinovaný dezert s náplní. Z obyčejné třené buchty můžete mít za okamžik dezert, kterým okouzlíte. Moučník rozkrojte vodorovně na 3 pláty, ty potom spojte nugátovým krémem a marmeládou. Vrchní plát potřete šlehačkou, na ni rozložte kousky ovoce a ozdobte čokoládou.
- Báječně nadýchané ovocné knedlíky. Jestliže vaříte ovocné knedlíky v páře na pařáku, použijte jednoduchý trik, aby se nelepily. Stačí pařák vyložit pečicím papírem, propíchat ho vidličkou, aby se skrz něj dostala pára. Nebo ho zkuste mírně potřít máslem nebo olejem.
- Jak správně skladovat třený koláč. Koláč z třeného těsta vydrží déle svěží a šťavnatý, když pod poklop s koláčem vložíte čtvrtku jablka.
- Kypré omeletky. Těsto na omelety a lívance bude kypřejší a velmi chutné, když do něho před pečením přidáme buď nastrouhaný uvařený brambor, nebo jemně postrouhanou malou mrkev.
- Bramborové knedlíky
Bramborové knedlíky po dovaření bývají ještě mokré a stéká z nich voda, v míse je pak "loužička". Chceme-li tomu předejít, hodí se napřed dát do mísy obrácený polévkový talíř a teprve na něj dát knedlíky. Voda po něm steče a knedlíky budou "v suchu".