Šumavská kulajda se zastřenými vejci
10.10.2011 - 16:14 hz
Ingredience:
1,5 l vody
500 g brambor
50 g sušených hub (nebo hrst čerstvých hub)
250 ml kysané smetany
1 snítka kopru nebo 2 lžíce sterilovaného
8–10 lžic instantní jíšky
50 g másla na zjemnění
4 vejce
kmín
sůl
bílý pepř
ocet
Postup:
Sušené houby předem namočíme, minimálně na 1 hodinu, nejlépe přes noc.
Brambory očistíme a nakrájíme na hrubé kostky, zalijeme vodou, přidáme namočené houby včetně vody, ve které byly namočené, osolíme, opepříme, přidáme kmín a vaříme, až jsou houby a brambory měkké, cca 15–20 minut. Zalijeme smetanou, zahustíme instantní jíškou, ochutíme octem (pozor pokud dáváte kopr sterilizovaný tak kyselit pak), zjemníme máslem a přidáme pokrájený kopr. Do mírně osolené a okyselené mírně vroucí vody vkládáme v naběračce rozklepnuté vejce a zavaříme tak, aby žloutek zůstal měkký a obalený vařeným bílkem. Po 4–5 minutách varu vejce vyjmeme a vložíme do studené vody, aby se vejce zatáhla. Při podávání vkládáme do každé porce polévky jedno zastřené vejce. Pokud se vám nechce piplat s vejci jednoduše tam vložte vejce vařená a nasekaná na drobno.
Pokud nemáme možnost nebo nechceme použít instantní jíšku, uvaříme si vlastní ze 100 g másla a 100 g hladké mouky: máslo rozpustíme, zasypeme za stálého míchání moukou, zalijeme studenou vodou, vložíme pokrájené brambory, houby a pokračujeme dále podle výše uvedeného receptu
Kulajda má tolik vůní, že podráždí všechny smysly. Je mnoho kuchařských zázraků, které je možno z hub vykouzlit a pravá jihočeská kulajda je jedním z nich. Je to chlouba české kuchyně.