Bramborové pyré se smetanou
16.10.2011 - 17:58 hz
Ingredience:
1 kg brambor
1 33% smetana
100 g másla
1 vejce
1 mrkev
bazalka
sůl
Postup:
Brambory oloupeme, nakrájíme na stejně velké kousky a s nastrouhanou mrkví vaříme ve slané vodě. Nemusíme se bát nechat brambory vařit trochu déle, rozměklá konzistence nevadí, naopak pomůže při následném šlehání. Ale pozor! Nesmíme brambory zcela rozvařit, chuť kaše by potom byla vodnatá. Poté si připravíme trochu rozehřáté šlehačky – na kilogram brambor asi 250 ml. Šlehačka použitá na vaření kaše by měla být vždy teplá, neboť kaše ze studené šlehačky je nepříjemně mazlavá. Brambory scedíme, chvíli necháme odklopené, ať se odpaří ještě voda a pak štouchladlem rozmačkáme. Přidáme máslo. Poté brambory mixujeme a přiléváme šlehačku. Mixujeme tak dlouho, dokud není kaše hladká, bez hrudek. Nakonec pomaličku vmícháme rozšlehané vejce. Podle chuti můžeme ještě trochu dosolit. Kdo má rád bazalku může ji tam nasekat, provoní nám pyré.