dnešní recept:

Kuřecí maso pod dekou
01

Jahodové knedlíky s ořechy

3.12.2011 - 11:02 hz

Ingredience:

Na těsto:
250 g měkkého tvarohu

300 g polohrubé mouky
1 lžíce másla nebo hery
1 vejce
100 ml mléka
sůl

Náplň a dokončení:
300-400 g jahod

100 g strouhanky
70 g mletých ořechů (lískové, vlašské apod.)
cukr moučka na posypání
150 ml kysané smetany
2 lžíce másla
nastrouhaná citronová kůra 

Postup:

V míse si utřeme tvaroh se změklým máslem nebo herou, vejcem a špetkou soli a vmícháme mouku. Umícháme těsto, vytvarujeme ho do koule, zabalíme do fólie a necháme v chladu asi půl hodiny odpočinout. Mezitím si očistíme, omyjeme a osušíme jahody.  Strouhanku a mleté ořechy osmahneme nasucho v pánvi a dáme vařit vodu na knedlíky. Těsto rozdělíme na 4 stejné díly a z každého postupně vyválíme váleček o průměru asi 3 cm a rozkrájíme ho na 5 až 6 stejně silných plátků. Každý kousek roztlačíme dlaní asi na 1cm placičku, doprostřed položíme jahodu, zabalíme a vytvarujeme kulaté knedlíky.  Vkládáme je do vroucí osolené vody a vaříme 5-8 minut, hotové plavou na hladině. Uvařené knedlíky vyjmeme děrovanou lžící a obalíme je v opražené strouhance s ořechy. Podáváme sypané moučkovým cukrem, strouhanou citronovou kůrou a přelité máslem a kysanou smetanou.