Hovězí polévka se smaženými sýrovými nočky
3.12.2011 - 11:01 hz
Ingredience:
1 l hovězího vývaru „A“ (nebo masoxu)
300 g mraženého hrášku (může být í sterilizovaný)
100 g plísňového sýru
1 mrkev
3 lžíce másla
4 lžíce hladké mouky
4 lžíce nasekané petrželky
3 lžíce oleje
2 vejce
špetka čerstvé pažitky
sůl
pepř
Postup:
Do kastrolku nalijeme asi 100 ml vody, přidáme 2 lžíce másla a přivedeme do varu. Přidáme hladkou mouku a mícháme, dokud se z těsta neutvoří hladká hmota, která se nechytá na stěny nádoby. Těsto necháme vychladnout a postupně přimícháváme vejce. Osolíme, jemně opepříme, přidáme nasekanou petrželku, nahrubo nastrouhaný sýr a řádně promícháme. Dvěma lžičkami vypichujeme z těsta noky a v rozehřátém oleji je smažíme dozlatova. Vyjmeme je na ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk. Mrkev si nakrájíme na jemné nudličky a s hráškem opečeme na zbytku másla. Vložíme do vývaru, dochutíme solí, popřípadě polévkovým kořením. Usmažené nočky pokládáme na talíře a zalijeme je horkou polévkou. Nakonec ozdobíme nasekanou pažitkou.