Guláš v dalamánku
3.12.2011 - 11:01
hz
Ingredience:
1 kg hovězího zadního (nejlepší je kližka)
3 lžíce sádla
4 cibule
3 lžičky sladké papriky
1⁄2 lžičky pálivé papriky
2 l zeleninového vývaru (nebo masox)
100 ml červeného vína
25 ml rumu
1 lžička sušeného tymiánu
3 lžíce hladké mouky
50 g másla
2 snítky čerstvého tymiánu na ozdobu
čerstvé červené chilli papričky na ozdobu
sůl
pepř mletý
dalamánky
Postup:
V hrnci na sádle osmažíme dozlatova cibuli. Přidejte maso nakrájené na kostičky a nechte ho ze všech stran zatáhnout, přilijte malého panáčka rumu a nechte maso zabarvit se dohněda. Osolte, vsypte obě papriky, promíchejte a podlijte vývarem (nebo vodou a vhoďte masox). Duste pod pokličkou, až bude maso měkké. Přilijte víno, nechte jej mírně odpařit (cca 10 minut), přidejte čerství i sušený́ tymián, sůl a pepř a zahustěte takzvaný́m beurre manié – tedy změklý́m máslem utřeným s moukou (nebo jíškou, hotovou jíškou Knorr, nebo vodou ve které jsme rozmíchali mouku). Povařte ještě 10–15 minut. Dalamánky seřízněte, vydlabejte a dovnitř rozdělte guláš, podávejte ozdobené tymiánem a červenou chilli papričkou. Jíme lžící a utrháváme k tomu dalamánek.