Guláš v dalamánku

3.12.2011 - 11:01 hz

Ingredience:

1 kg hovězího zadního (nejlepší je kližka)

3 lžíce sádla

4 cibule

3 lžičky sladké papriky

1⁄2 lžičky pálivé papriky

2 l zeleninového vývaru (nebo masox)

100 ml červeného vína

25 ml rumu

1 lžička sušeného tymiánu

3 lžíce hladké mouky

50 g másla

snítky čerstvého tymiánu  na ozdobu

čerstvé červené chilli papričky na ozdobu

sůl

pepř mletý

dalamánky

Postup: 

 V hrnci na sádle osmažíme dozlatova cibuli. Přidejte maso nakrájené na kostičky a nechte ho ze všech stran zatáhnout, přilijte malého panáčka rumu a nechte maso zabarvit se dohněda. Osolte, vsypte obě papriky, promíchejte a podlijte vývarem (nebo vodou a vhoďte masox). Duste pod pokličkou, až bude maso měkké. Přilijte víno, nechte jej mírně odpařit (cca 10 minut), přidejte čerství i sušený́ tymián, sůl a pepř a zahustěte takzvaný́m beurre manié – tedy změklý́m máslem utřeným s moukou (nebo jíškou, hotovou jíškou Knorr, nebo vodou ve které jsme rozmíchali mouku). Povařte ještě 10–15 minut. Dalamánky seřízněte, vydlabejte a dovnitř rozdělte guláš, podávejte ozdobené tymiánem a červenou chilli papričkou. Jíme lžící a utrháváme k tomu dalamánek.