Rýžové krokety
3.12.2011 - 11:01 hz
Ingredience:
1 hrnek rýže
1 cibule
80 g másla
4 lžíce bílého suchého vína
2 hrnky drůbežího vývaru
100 g tvrdého sýra (eidam, gouda, ementál)
1 vejce
60 g strouhanky
olej
Postup:
Cibuli oloupeme a na jemno nakrájíme. Zpěníme ji na polovině másla, přidáme propláchnutou, přebranou rýži a opékáme ji, dokud nezesklovatí. Zalijeme vínem, polovinou drůbežího vývaru a necháme asi 10 minut. Potom var zmírníme, přilijeme k rýži zbývající vývar a vaříme dál ale už mírně, dokud se tekutina neodpaří. Uvařenou rýži necháme vychladnout. Poté do ní zlehka vmícháme zbylé máslo, nastrouhaný sýr a vejce. Navlhčenýma rukama vytvoříme kulaté placičky – krokety. Obalíme je ve strouhance a dobře ji přitiskneme. Krokety smažíme nejlépe ve fritovacím hrnci. Takto připravené krokety používáme jako sváteční přílohu – například k masu, nebo restované zelenině.