dnešní recept:

Kuřecí bábovka
01

Spaghetti carbonara

3.12.2011 - 11:01 hz

Ingredience:

100 g libové slaniny (nebo domácího uzeného bůčku)

100 g parmazánu (nebo pecorino tvrdý ovčí sýr)

3 vejce

350 g kvalitních špaget

2 stroužky česneku

50 g másla

2 lžíce smetany

sůl

mletý pepř

špetka oregana

čerstvá petrželka na ozdobu

Postup:

 Do velkého hrnce dejte vařit vodu na těstoviny. Sůl dáváme do vody, až se začne vařit, zkrátíme tím dobu. Jakmile se začne vařit, osolte a vložte do ní špagety. Povařte je podle návodu na obalu nebo vlastní chuti tak, aby zůstaly pevné na skus (al dente). Slaninu nakrájejte na malé kostičky, sýr nastrouhejte. Vejce si rozklepněte (kdo chce, aby byli jemnější, může použít jen žloutky) a vidličkou rozšlehejte, osolte a opepřete. Oloupaný česnek trochu zmáčkněte plochou stranou nože, aby se uvolnily silice. Zatímco se vaří těstoviny, rozpusťte na velké silnostěnné pánvi máslo a vsypte do něj kostičky slaniny i stroužky česneku. Na středním stupni je smažíme, zhruba pět minut. Míchejte, až je slanina zlatá a křupavá. Česnek už svoji roli splnil, tak ho vylovte a vyhoďte. Pod pánví udržujte velmi mírný stupeň teploty. Jakmile těstoviny dosáhnou správné konzistence, pomocí kleští nebo dírkované naběračky je vyjměte a přihoďte na pánev. Vůbec nevadí, že na nich zůstalo trošku vody; přispívá k jemnosti omáčky. K vejcím v misce zašlehejte většinu sýra, a dvě lžíce smetany. Pánev s těstovinami odstavte a přilijte k nim vajíčka se sýrem a smetanou. Kleštěmi nebo dlouhou vidličkou těstoviny promíchávejte a zdvihejte tak, aby se co nejlépe obalily vaječnou směsí; ta se díky teplu sálajícímu z těstovin zpevní, ale nezačne se srážet. Přidejte pár lžic husté tekutiny, v níž se vařily těstoviny, ale jen tolik, aby byla omáčka hedvábná, ne vodnatá. Je-li třeba, trochu osolte, přidejte špetku oregana a mletého pepře. Pomocí dlouhé vidličky stočte každému na talíř jakýsi špagetový drdůlek. Posypte ho trochou zbylého sýra, petrželkou a ihned baštěte.