Můj plněný bramborák 3 X jinak
3.12.2011 - 11:00 hz
Ingredience:
Na bramboráky:
2 kg brambor
10 stroužků česneku
3 vejce
300 g hladké mouky
200 ml mléka
2 lžíce majoránky
2 lžičky soli
1 lžíce drceného kmínu
40 ml rumu
hrst strouhanky
olej (sádlo)
Náplň: č 1
150 g sýr Niva
150 g tvrdý sýr (Eidam, Gouda)
150 g měkkého salámu
1 cibule
100 ml smetany (nebo tvarohu)
hrst sekané petrželky (pažitky)
Náplň: č 2
300 g kuřecích jater
100 g anglické slaniny
5 vajec
1 cibule
1 lžička gril koření
2 lžíce sádla (olej)
sůl
mletý pepř
Náplň: č 3
300 g pečených kuřecích prs (nebo grilovaných)
5 vajec
1 cibule
100 g žampionů (houby, jaké kdo má rád)
hrst sekané petrželky
sůl
Postup:
Uděláme si klasické bramborákové těsto s napsaných surovin. Mléko do těsta dáváme horké, abychom zabránili tmavnutí těsta a rum kvůli jemnosti a šťavnatosti bramboráku. Nakonec hrst strouhanky, bramboráky jsou pak krásně křupavé. A teď na náplně! Náplň: č 1 Oba sýry nastrouháme na struhadle, přidáme na nudličky nakrájenou uzeninu, na jemno nakrájenou cibuli, posekanou petrželku a zředíme smetanou. Hmota nesmí být moc řídká, aby nám nevytékala z bramboráku (asi jako hmota na sekanou). Náplň: č 2 Nejprve osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli s anglickou slaninou, kterou jsme si nakrájeli na kostičky do zlatova. Přidáme na malé nudličky nakrájená játra, okořeníme a restujeme do změknutí. Pak přilijeme rozšlehaná vejce, osolíme a mícháme do ztuhnutí (takové míchané vajíčka). Pokud máme hmotu moc hustou, můžeme zředit smetanou nebo mlékem a necháme vychladnout. Náplň: č 3 .Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky. Osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájené žampiony, chvíli podusíme, přidáme kuřecí maso a chvíli opékáme. Nakonec přilijeme rozšlehaná vejce, osolíme, přidáme hrst petrželky a mícháme do ztuhnutí (takové míchané vajíčka). Pokud máme hmotu moc hustou, můžeme zředit smetanou nebo mlékem a necháme vychladnout. Tak a teď se pustíme do smažení Na pánev dáme olej, rozpálíme, nandáme jednu vrstvu bramboráku, na kterou vložíme námi udělanou směs, překryjeme druhou vrstvou bramboráku a smažíme. Obracíme, jako při přípravě normálního bramboráku jen jej musíme smažit na mírném stupni, aby se nám propekl. Mírně zruční raději použijte dvě obracečky.