dnešní recept:

Moravský špaček
01

Hovězí Stroganoff

3.12.2011 - 11:00 hz

Ingredience:

500 g hovězí kýty (roštěnec, svíčková)
100 g šunky 
2 stroužky česneku 
200 ml kysané smetany 
50 ml červeného vína (suché)
2 lžíce oleje (nebo másla)
2 cibule 
4 kyselé okurky
8 žampionů, 
1 lžíce protlaku
2 lžíce ostré hořčice
1 masox
1lžička worcesteru
2 lžíce hladké mouky
špetka cukru
sůl
mletý pepř

Postup:

Hovězí maso rozkrájíme na tenké nudličky a obalíme v hladké mouce. Cibuli si nakrájíme nadrobno. Žampiony nakrájíme na dost tenké plátky, okurky na úzké proužky. Ve velké pánvi na rozpáleném másle, nebo oleji maso opečeme. Podle chuti osolíme, opepříme. Maso vyjmeme z pánve a dáme stranou. Ve vypečeném tuku lehce osmahneme cibulku, na plátky nakrájený česnek, na nudličky nakrájenou šunku a žampiony, přidáme lžíci protlaku, ostrou hořčici, worcester a restujeme ještě chvíli, aby protlak ztratil kyselost. Zaprášíme moukou a ještě krátce podusíme. Zalijeme červeným vínem, vývarem (masox a voda) a za stálého míchání vaříme asi 10 minut. Do takto připravené omáčky přidáme zpět maso a okurky (kdo chce, může okurky nasucho na jiné pánvi orestovat, pokud jsou hodně kyselé). Nakonec do omáčky vmícháme zakysanou smetanu, dochutíme solí, pepřem a maličko cukrem. Takto připravený pokrm při nízké teplotě zhruba 15 minut ještě podusíme. Na talíři zdobíme masíčko sekanou petrželkou. Velmi chutnou přílohou k tomuto slavnostnímu jídlu jsou vařené i pečené brambory, ale hodí se i rýže, nebo těstoviny.